Mennyit keresnek átlagosan a magántanárok?

Archívum

Kategória

Mennyit keresnek átlagosan a magántanárok?

2017. 09 13.

A tanév kezdetével a magántanárok munkája is megnő, ugyanis sok diáknak van szüksége extra segítségre, hogy lépést tudjon tartani az osztállyal a matematika vagy éppen az angol órákon. Az igazi felfutás az első témazárók sikertelensége után következik, az egyetemisták pedig a vizsgaidőszak előtti hetekben érdeklődnek nagyobb számban. A diákokért folytatott verseny nagy, a közvetítők adatbázisában több száz tanárt találni. Mennyit keresnek a magántanárok és hogyan szereznek “ügyfelet”?

A magántanárok óradíjaiban nagyok a különbségek földrajzi hely szerint. Nem lehet egyértelműen Budapestre és vidékre osztani a tanárok árait. Míg az ország nyugati részében csak egy kicsivel vannak az óradíjak a fővárosi árak alatt, addig például Nyíregyházán egy magánóra díja a fele is lehet a pestinek, de arrafelé a legmagasabb árak is csak a budapestiek legfeljebb háromnegyede. Ennek megfelelően a kínálat Budapesten lényegesen nagyobb, mint vidéken.

Na de mennyit kérhet el egy magántanár a fővárosban?

A magántanárok árait nagyon sok tényező befolyásolja, az országrészen kívül természetesen a tantárgy és a szint is. Ezen kívül számít még az órák helyszíne, az óraadó végzettsége és tapasztalata. Egy általános és középiskolai szintű 60 perces matematika magánóra átlagosan 2500 forintba kerül, a magyar nyelvtan ennél pár száz forinttal olcsóbb. Ugrik egyet az árszint a felsőoktatásban tanított tárgyaknál, ott már egy egyórás tanításért 3000 forintot is el lehet kérni. Vannak kiugró esetek is, de ahhoz valamit nagyon kell tudni. Az óradíjak elmehetnek akár az 5000-6000 forintig is, de ilyen összeget csak egy speciális szakterületen lehet elkérni.

Az anyanyelvi tanárok népszerűbbek

A felsorolásból nem véletlenül felejtettük ki a nyelvtanárokat, ugyanis ők egészen más helyzetben vannak. Nekik szerencséjük van, ugyanis rájuk a kicsiktől egészen a felnőttekig mindenkinek van igénye és ez az igény nem szezonális, hanem szinte állandó és az áraik is magasabban vannak a klasszikus tárgyakat tanítókénál. Egy 45 perces angolórát átlagosan 2500 forintért lehet megkapni, és ami meglepő, hogy a különlegesebb nyelveknél sem magasabb a tarifa, viszont az anyanyelvű magántanárok feljebb mehetnek az árakkal. Az anyanyelvi tanárok általában drágábban adják az órákat és még így is népszerűbbek a magyar kollégáiknál. Hiába kérnek többet, nekik folyamatosan vannak tanítványaik.

Sokan egyből magántanárnak mennek

A magántanárok körében népszerűek az online közvetítőirodák, ahol egy féléves, illetve éves pár ezer forintos regisztrációs díjért hirdethetik magukat. Nagy Eszter matematikát és fizikát tanít általános és középiskolásoknak. Elmondása szerint csak a beinduláshoz kell nagy energiát fektetni az önreklámba. “Már egyetemistaként elkezdtem privátban tanítani. Először csak az ismeretségi körből, hogy legyen némi zsebpénzem az iskola mellett. Majd miután végeztem nagy energiákat fektettem abba, hogy minél több diákom legyen, mert a tanításnak ez a módja szimpatikusabb volt számomra, mint az iskolai. Akkoriban még nem voltak ilyen online adatbázisok, ahova be lehetett volna regisztrálni, az iskolák hirdetőtábláira rakhattam ki a hirdetésemet. Miután elkezdtek jönni a tanítványok és tetszett nekik a stílusom nagyon sokan érkeztek az ő ajánlásukra. Ennél jobb reklám nem kellett és így ma már 8 éves magántanár tapasztalatot tudhatok magaménak. Természetesen van, hogy én is beregisztrálok az online tanár-adatbázisokba, mert a diákok nőnek, elvégzik az iskolát és így helyettük jöhetnek újak.

A kicsiknél elvárás, hogy házhoz menjen a tanár

Eszter elmondása szerint a nagy konkurencia miatt bizonyos elvárásokat fel kellett adnia az utóbbi időben. “A pedagógusi fizetés elég alacsony, ezért sok tanár vállal magánórákat az iskolán kívül, de a legtöbben el sem helyezkednek oktatási intézményben, hanem csak a korrepetálásból akarnak megélni – ahogy én is. Emiatt nagy a konkurencia, ezért rugalmasnak kell lenni. Korábban két kikötésem volt, az egyik, hogy hétvégén nem vállalok órát, a másik pedig, hogy csak a lakásomban fogadok diákokat. Az utóbbi időben sajnos mindkét kívánságomról le kellett mondanom, ugyanis ha nem vállalom a hétvégi órákat, akkor egyszerűen keresnek más tanárt és a szülőknek sokkal egyszerűbb, ha a lakásra kimegy a tanár, mintha még oda is vinni kellene a gyereket.

A felsőoktatásban a szezonalitás a jellemző

A nagyobbaknál már más a helyzet, nekik nem jelent problémát az, hogy a tanárnál legyen az óra. A főiskolai és egyetemi tárgyakat oktató magántanároknak – a kisebbeket tanítókkal szemben – azonban számolniuk kell a szezonalitással. Míg egy kisiskolásnál az iskolakezdés után 1-2 hónappal, az első témazáró dolgozatok eredményei után felismerik a szülők, hogy szükséges egy magántanár, addig az egyetemisták szinte mindig a vizsgaidőszak előtt pár héttel kezdenek csak tanár után nézni. Ekkor viszont úgy fellendül a kereslet a felsőfokú tárgyakat tanító tanárok iránt, hogy aki nem igyekszik, az könnyen lemaradhat a magánórákról. “Júliustól a nyár szinte teljesen üres, ilyenkor “be is szoktam zárni”. Szeptembertől újra fogadok diákokat, de a forgalom igazából csak november környékén, az első zárthelyi dolgozatok idején kezd felélénkülni. Decemberben és januárban nem ritkán heti hét napot is dolgozom és sokszor még azt is ki szokták könyörögni a kétségbe esett diákok, hogy ha máskor nem fogadjam őket este 8-kor. Majd februártól megint jön néhány csendesebb hónap és áprilistól újra elkezdenek özönleni a diákok, ami eltart júliusig, a szemeszter végéig. Mérgelődhetnék, hogy igazán eszükbe juthatna a diákoknak, hogy folyamatosan tanuljanak, de emlékszem, hogy én sem csináltam ezt másképpen egyetemista koromban” – számolt be nevetve tapasztalatairól Tóth Ákos, aki számvitelt és más pénzüggyel kapcsolatos tárgyakat tanít főiskolásoknak és egyetemistáknak.

Online magánóra, érettebb tanulóknak

Egyre népszerűbbek az online tanárok és az online magánórák is. Ilyenkor a tanár és a diák sok esetben egyáltalán nem is találkozik személyesen, hanem csak az interneten keresztül tartják a kapcsolatot. Az óra például a Skype segítségével folyik. A módszer elsősorban a vidékiek helyzetét könnyítik meg. Sok fővárosban élőnek is könnyebbség, hogy sem a tanárnak, sem a diáknak nem kell utaznia az óra helyszínére. Az árak az online órák esetében is hasonlóak a normálishoz képest. Sokan még idegenkednek az online tanulástól de a kényelem egyre inkább fontosabbá válik a személyes kontaktusnál. Persze ehhez érettség és tudatosság kell, ami inkább a felnőtt tanulókra jellemző.